Munkaerőmegtartás

Nehéz megtartani az embereket – nagy a fluktuáció? Mit lehet ellene tenni?

Rendhagyó lesz a válaszom. Bombabiztos megoldás nincs! De, az azt megközelítő apróságokról összeszedtem a legfontosabbakat!

Két pólusú a történet. 1. a vezető, 2. a munkavállaló szemszögéből.

Leginkább a vezetőben kell, hogy végbe menjen az a fajta személetváltás, ami a saját cégének a biztonságosabb működését eredményezi.

 1. Vezetői hibák, amelyek változtatni kell/ene
 • A folyamatos és rendszeres kommunikáció – kialakítása és megtartása.
  Sok vezető, még mai is úgy gondolja, hogy Ő nem, majd a helyettesei azok, akik közvetlenül érintkeznek (értsd: beszélnek) a dolgozókkal.
 • Az ígéretek betartása.
  Amikor gáz van, felelőtlenül mindent megígér a (legtöbb) vezető. Aztán ahogy múlik az idő, úgy felejti el. De csak ő felejt! Akinek ígértek az nem! Óriási hiba!
 • A közösség építése, (erőszakoskodás nélkül) úgy, hogy a vezető akarata nem nyomja rá a bélyegét semmire (ízlés, program, lebonyolítás, stb)!

 

 

 1. A munkavállaló szemszögéből

Mielőtt fejtegetésbe kezdenék, tisztázzuk, hogy ez a rész is a vezetőnek szól, de a munkavállaló szemszögéből!

 • A munkavállalónak fontos az önbizalom, az értelmes munka és a teljesítmény.
  Melyik munkavállalói elvárást tudod biztosítani a felsoroltak közül? Sok vezető ebben nem gondolkodik, csak abban, hogy a cégnek az adott pillanatban mire van szüksége. Olyannal is találkozom, amikor a dolgozó önbizalmát szándékosan lenyomja a főnök.
 • Támogató, motiváló munkakörnyezet kialakítása!
  Nem vonzó a lehangoló zsúfolt, ingerszegény környezet. Ma a munkák többsége monoton. Az esetek többségében gépek előtt kell ülni és azon kell dolgozni, a munkaidő 80-90% -ban.
 • Plusz szolgáltatások!?
  Néhány cégnél már természetes, hogy van a felsoroltak közül számos, de a lista még bővíthető:
  fitneszbérlet, vagy annak támogatása, plusz orvosi – egészségügyi szolgáltatás biztosítása – torna, masszázs. – tágas, világos tér, növényekkel, rend. – ingyenes tea, kávé, üditő, csoki szendvicsek, gyümölcs. – közös programok, szakmai továbbképzések, konferenciák, szakmai benchmark összejöveteleken való részvétel, pihenési támogatások különböző formája, közös névnap, születésnap, és közös támogató-jótékony programok.

Ha nálatok van olyan, ami jó, írd meg nekünk, talán más munkahelyen is alkalmazzák! – Köszi 😊